НА ИВИЦИ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ
15.06.2011

На територји Градске општине Палилула живи велики број особа којима је потребна нека врста социјалне заштите и помоћи. Готово сваки 14 становник Палилуле је старији од 70 година. По званичној статистици 5061 особа спада у ову категорију. Број корисника услуга неке врсте социјалне заштите је 2245 док је број деце са одређеном врстом инвалидитета 23. Управо ове категорије становника обилази руководство општине и Мобилни тим пројекта Градске општине Палилула – „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, који се остварује у оквиру програма Exchange 3.

Слађана Димитријевић је самохрама мајка, која након развода 1995. живи са двоје деце у неугледном малом простору, боље рећи у шупи, у улици Бубањски хероји 36а. Ћерка Миљана је ученица петог разреда а син Милош тражи посао како би помогао мајци. Живе од социјалне помоћи од 2000 динара и алиментације од 1000 динара месечно. Мајка Слађана је недавно имала и тежу операцију карцинома. Путем нашег пројекта сазнали смо и за ову породицу-каже видно узбуђен Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула. Ми смо у овом тренутку обезбедили једнократну помоћ у виду пакета са основним животним намирницама хране и кућне хемије. Међутим, ова породица има велики проблем око плаћања комуналних трошкова. Чланови мобилног тима пројекта обавили су и разговор о могућностима даље социјалне помоћи породици Димитријевић.

Проблеми са којима се свакодневно суочавамо остваривањем пројекта-наглашава професор др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула су: како помоћи породици и појединцу да оствари минималну социјалну сигурност кроз бесплатну правну помоћ; како створити услова за независан живот инвалида кроз подршку у кући, побољшати информисање о могућностима запослења, стварање повољне климе за рад инвалида, помоћ старим лицима која не могу да се брину о себи. Изражена је и наша подршка породицама у ризичним групама као што су ромска популација, избегла и расељена лица, која су веома бројна на територји наше општине, каже председник Новаковић.

Програм EXCHANGE 3, који  финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера које су започете у оквиру програма EXCHANGE 1 и EXSCHANGE 2 и усмерен је на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији.

На територји општине Палилула регистроване су и 1125 социјално-угрожене особе са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. У сарадњи са Центром за социјални рад, који је партнер на пројекту, сагледавају се могућности помоћи и подршке сваком појединцу. Град Ниш је убедљиво најсиромашнији од „четири велика града“ у Србији, а општина Палилула, је међу десет најсиромашнијих општина у држави по званичним подацима Републичког завода за статистику.